Gotowanie z dziećmi to znacznie więcej niż tylko przygotowanie posiłku


2016-03-25
Wspólne gotowanie i pieczenie z dzieckiem przynosi wiele korzyści. Dzieci mają okazję odkrywać nowe produkty i smaki, a rodzice w przystępnej formie przekazać kilka zasad prawidłowego żywienia. Dodatkowo jest to doskonała zabawa, uczy współdziałania i pracy zespołowej.

Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca wszystkie mamy do wspólnego pieczenia i gotowania razem z dziećmi, a także włączenia produktów zbożowych do codziennej, zbilansowanej diety.

Przeczytaj również:

Większość Polek ma świadomość, że wspólne gotowanie wpływa pozytywnie na wzajemne relacje z dzieckiem, a także, że jest to świetny sposób na oderwanie maluchów od komputera, tabletu czy telewizora. Dzieci uwielbiają tworzyć coś kreatywnego wspólnie ze swoimi rodzicami, a w kuchni jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.  

Gotowanie razem z dziećmi to doskonały sposób na naukę w najlepszej i ulubionej przez dzieci formie – poprzez zabawę. Nasze pociechy mogą czynnie zaangażować się w życie rodzinne i uczestniczyć w przygotowaniu posiłku. Produkty zbożowe są do tego idealne – wspólne pieczenie ciast, przygotowywanie potraw z makaronów, robienie kanapek czy wspólne jedzenie płatków na śniadanie to świetna zabawa dla całej rodziny przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

Produkty zbożowe zajmują trzecie miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia, zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Oznacza to, że powinniśmy sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Makarony, kasze, mąka, płatki czy pieczywo są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Produkty ze zbóż są także cennym źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.

 

W diecie dzieci istotny jest umiejętny dobór produktów oraz odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia, również tych ze zbóż. Szczególnie dla dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Spożycie urozmaiconych gatunków pieczywa, produktów mącznych, kasz, makaronów, płatków oraz  innych przetworów zbożowych uzupełnia dietę  w węglowodany złożone, składniki mineralne i witaminy. Musimy pamiętać, że właściwy sposób odżywiania jest jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci, co przekłada się także na nawyki żywieniowe w późniejszym, dorosłym życiu.  To właśnie rodzice  własnym przykładem oraz tworzeniem pozytywnego klimatu dla zdrowych posiłków uczą dzieci co jest dobre, a nawet co jest smaczne - tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek. 

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Blog kampanii dostępny jest na stronie kfpz.pl

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

Zbożowe inspiracje Ani Jelonek:

 

OMLET Z OWOCAMI DLA CAŁEJ RODZINY
(1-2 porcje)

 

Składanki:

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • kawałeczek masła do posmarowania patelni

 

Dodatki:

 

  • 1/2 szklanki malin, poziomek lub porzeczek
  • bazylia

 

Alternatywna propozycja podania:

 

  • szybki sos jogurtowy z gorzką czekoladą: 50 g czekolady + 200 g jogurtu greckiego
  • miód lipowy (1 łyżka)
  • szklanka soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

 

  • Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo dodawać przesianą mąkę.
  • Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nabrać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Wyłożyć masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż zacznie cichutko "skwierczeć".
  • Przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem jogurtowym (przepis poniżej) i posypać dowolnymi owocami lub dodać miodu. Podawać ze szklanką soku.  

 

Sos jogurtowy z czekoladą:

 

  • Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki gorzką czekoladę, podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając, odstawić z ognia i stopniowo dodawać jogurt grecki cały czas mieszając.

 

 

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

 

 

PEŁNOZIARNISTA BABKA DROŻDŻOWA

Składanki:

·         500g mąki pszennej pełnoziarnistej

·         25g świeżych drożdży

·         75g cukru

·         5 żółtek

·         1 laska wanilii

·         szczypta soli

·         250 ml letniego mleka

·         100 g miękkiego masła

·         100 g rodzynek

·         skórka otarta z 2 pomarańczy

·         50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

·         Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

·         Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem . Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.

·         Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.

·         Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.

·         Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

·         Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.

 

 

 

Kontakt dla mediów:

 

Dagmara Mazurek

Partner of Promotion

e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.        Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.        Spółki prawa handlowego,

3.        Rolnicze Spółdzielnie,

4.        Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.        Gospodarstwa rodzinne.



Nadesłał:

Partner of Promotion

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl