Sernikowe semifredo z morelą - przepis Szefa Kuchni Piątnicy!


Sernikowe semifredo z morelą - przepis Szefa Kuchni Piątnicy!
2023-07-05
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na wyjątkowy sernik na zimno!

Sernikowe semifredo z morelą

Przeczytaj również:

autor przepisu: Arkadiusz Korzeń

Składniki na masę lodową:

200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g dekstrozy
1 laska wanilii
40 g ciastek bezowych

Składniki na cremeux:

170 g purée morelowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jajka
85 g cukru
45 g masła kakaowego
190 g Masła 83% z Piątnicy

Składniki na polewę:

200 g czekolady deserowej
200 g masła kakaowego

Wykonanie:

1.      Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.

2.      Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.

3.      Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.

4.      Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny  z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.

5.      Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.

6.      Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.

7.      Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.

8.      Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.

9.      Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.

Smacznego!






Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl